Gör dig redo för danshösten i Stockholm

Foto: Linda Rehlin
Foto: Linda Rehlin

Stockholm erbjuder massor av möjligheter för dig som är sugen att bredda din träning med dans. Det är en allsidig träningsform med en mängd positiva effekter såväl fysiska som psykiska. Nu när hösten kommer så fylls kurser och träningssalar av danssugna. Det finns något för alla och på alla nivåer.

IMG_5321
Källa: Axelsons

Enligt Lasse Berg i boken ”Gryning över Kalahari” är det  unikt för just människan att kunna röra sig tillsammans efter ljud i rytm och takt. Det är bara människan som djurart som har möjligheten att dansa i koreografier och samspelt. Vad du däremot ska välja i det stora utbudet om du vill börja dansa beror på vad du söker och vilket utrymme du har i din vardag.

Privata dansskolor, studieförbund och intresseföreningar erbjuder en mängd danskurser i pardanser såsom salsa, bugg, lindy hop, tango och en mängd andra former. Det erbjuds även kurser och workshops i  mer ”individuella” danser som kan utföras ensam eller i grupp, exempelvis bollywood, magdans och hiphop. Dans handlar om dansglädje så välj det som lockar dig och vars musik du inte kan stå still till.

Om du är osäker på vart du ska gå och vad du vill göra så har de flesta dansskolor  ”pröva på tillfällen” strax innan kursstart. Där får man gratis pröva på den dans du är intresserad av, för att på så vis kunna avgöra om formen och arrangören känns rätt för dig. Det är även vanligt att många danskvällar inleds med en kortare nybörjarkurs innan själva dansen tar vid och det är ett utmärkt sätt att pröva olika danser du är nyfiken på. Det är inget hinder att pröva massor av dansstilar innan du väljer vilken eller kanske vilka du vill ägna dig åt.

Vissa av kurserna kräver att man anmäler sig parvis men majoriteten tar emot individuella anmälningar. Generellt sett är det fler följare än förare så det kan vara bra att anmäla sig i tid. Ibland finns det erfarna stöddansare, för att jämna ut fördelningen och stödja  dig som är ny.

Många av pardansserna är fortfarande  traditionella könsmässigt när det gäller vem som för och vem som följer.  Men det börjar luckras upp åtminstone på vissa dansgolv. Inom swing-danser såsom Lindy hop, balboa och boogie woogie benämns enbart de två rollerna förare och följare. Du väljer själv vilken du vill lära dig, en del kan båda och alla dansar med alla.

Om du är nyfiken på en dans men inte riktigt säker vet hur den ser ut rekommenderar jag dig att läsa på olika kursarrangörers hemsidor men även att titta på dansklipp på youtube . Glöm dock inte bort att de flesta klipp där visar professionella dansare så jämför dig inte med dem när du lär dig dina första danssteg.

salsa-dancing
Finn ditt uttryck i dansen!

Dans som träning

dans_1_mediumOm du söker dans mer som ren träningsform finns det dansledare och företag som specialiserat sig på att erbjuda dans som träning. Danspass finns även  på träningsanläggningarna där det på senare år är en självklar del av utbudet. Passen är inriktade på olika dansstilar, med varierande upplägg och intensitet. De passar den som som  vill ha mer flexibla tider, träna flera gånger i veckan och en dansträning som inte kräver förkunskaper. Dansglädje står i fokus men samtidigt tränas såväl koordination, kondition, stabilitet, rörlighet som i vissa fall även styrka.

Att dansa socialt

Om du väljer en pardans och vill gå ut och dansa så arrangeras många olika socialdanskvällar. Tips om dessa går att få från dansföreningar, arrangörer på olika danskurser men även i en mängd facebookgrupper. I Sverige är en oskriven regel, i många sociala danssammanhang, att man alltid dansar två danser i följd med samma partner. Kan vara bra att känna till så du inte förolämpar din partner med att lämna hen på dansgolvet efter en dans.

Dansskorna är dansarens bästa vän

Det allra viktigaste när du ska dansa är att du först och främst har rätt skor för den15bfe8c7a87d8932213327b141391dd7 dansform du valt, om du inte valt en dans som dansas barfota så klart. Specialiserade dans- och skobutiker med kunnig personal finns på flera platser i Stockholm. Innan du börjar dansa kan det vara bra att rådfråga arrangören eller personalen på en sådan butik om vilken sko de rekommenderar för olika danser. Som exempel så dansar följaren i vissa danser i högklackat, salsa och bachata är två av dem. De höga klackarna bidrar såväl till rätt känsla i dansen som att lättare ta stegen. I andra danser såsom till exempel Lindy hop kan du välja att dansa med högklackat eller lågsko utifrån vad du trivs med. Där är istället det viktiga att du har en sula som  glider lätt vilket gör att du enkelt kan twista på foten eller snurra eftersom det ingår i dansen. Det är viktigt att man inte fastnar i golvet, då kan man skada knä men även fotled.

Bra dansskor kan kosta en del men dansarrangören kan ofta rekommendera vilken typ av sko och vilken typ av sula man kan använda medan du testar den utvalda dansen. Du kanske inte vill investera i dyra skor innan du vet om du kommer vilja fortsätta. Om du fortsätter dansa en viss dans brukar det bli en naturlig del att köpa den sko som passar bäst även om den kostar lite mer eftersom det är viktigt med bekväma skor och med rätt sula. Kom också ihåg att de allra flesta dansarrangörer vill att skorna inte används mer än på dansgolv eller inomhus eftersom vätska, grus och smuts kan repa och skada dansgolvet i många fall. Man brukar alltså ha speciella skor för sin dans och rengöra dem om man använt dem på annat underlag.

Att undvika skador

Dans är ofta en allsidig träning som kan träna upp rörlighet, kondition, stabilitet och även styrka beroende på dansval. Alla dessa är friskfaktorer och förebyggande för skador. Men som med all annan träning kan skador uppstå om träningen blir ensidig. Det är viktigt att du använder rätt skor och kompletterar med annan träning. En rekommendation är att styrketräna för att stärka muskler kring fotled, handled, knä, ben, höft, bål och axlar. Belastningen kan vara hög i vissa danser, vid ett hopp så belastas fötterna med 2-3 gånger din kroppsvikt.

3868239434_3589b7dac9

Hälsoaspekter av dans

Dansen påverkar oss såväl fysiskt, som emotionellt och kognitivt.  Det är den fritidsaktivitet som ger bäst skydd mot demens. Risken att insjukna sjönk med 75% för dem som dansade regelbundet. Det slog till och med korsordslösning. Troligen är det för att dans innehåller tre olika ingredienser som alla har visat sig ha en positiv inverkan mot demens,  man rör på sig, man håller hjärnan i mental form genom att räkna steg och samtidigt får man närhet, glädje och gemenskap med andra.

Forskning visar  även att dans stärker skelettet, sänker kolesterolvärdet och minskar risken att drabbas av hjärtinfarkt. När vi hittar rytmen så integreras fler olika hjärnfunktioner så vi blir helt enkelt smartare. Dansen aktiverar känslocentret i hjärnan och när den är aktiverad har vi lättare att lära oss nya saker, vår minneskapacitet ökar och vi skapar nya kontaktytor mellan olika nätverk i vår hjärna.

Dansen gör att vi även blir bättre på att läsa av våra egna och andras känslor. Våra spegelneuroner aktiveras och stimuleras när vi betraktar dans eller dansar. Ju mer vi dansar, desto mer empatiska blir vi.

Dans kan vara förebyggande för depression och som behandling för att minska depressionens styrka visar en svensk studie gjord på tonårstjejer. Resultaten visade att nedstämdhet, depression, trötthet och huvudvärk minskade och att deras självskattade hälsa ökade.

bollywood
Bollywood lyser garanterat upp höstmörkret för den som vill prova.

Så vad väntar du på? Dansen finns och väntar på att bli upptäckt eller återupptäckas eller kanske vidareutvecklas om du redan dansar men vill finna en ny dans att kliva in i. Stockholms utbud är stort och möjligheterna många. Vill du njuta en träningsform som kan varieras i det oändliga och som har positiva effekter på din hälsa och ditt mående så pröva dans, jag tror inte du kommer ångra dig.

Liv Öström (blivande dansledare)

För dig som vill läsa mer:

En reaktion på ”Gör dig redo för danshösten i Stockholm

  1. Till Henrik: Artikeln från Axelson har blivit bortplockad från deras hemsida men ville inte plocka bort den innan du korrekturläst artikeln så det inte ser ut som jag ändrat på den sedan inlämningsdatum.
    Mvh
    Liv Öström

    Gilla

Lämna en kommentar